Din Kurv

Dessertpizza


Af Gorm Wisweh

Dessertpizza med mascarpone, vaniliecreme, rom-marineret ananas, jernurt og økologisk acai-drys + acai gelato fra acaiacai®

Opskriften er min almindelige pizzadej, altså ikke noget med en dessertsødet bund eller lignende. Jeg synes, det fungerer rigtig godt når man trækker det salte køkken lidt ind i det søde for at give lidt kontrast.
Dette er den nemme dejopskrift. Faktisk skal vi ikke gøre så meget anderledes i restauranterne, dog baserer vi vores opskrift på surdej og lader det koldhæve over natten for at udvikle den optimale smag i pizzabunden. Men man kan altså godt springe den lange proces over og stadig få et rigtig udmærket resultat.

Ingredienser til dej
Til 2-4 pizzaer

En klump surdej på størrelse med 1/2 knytnæve (kan altså undværes)
1,5 dl vand (koldt)
10g gær
1 tsk. Sukker
Ca. 200g mel (gerne typo 00, den klassiske pizza/pasta mel fra italien)
Ca. 100g mel semola (grovvalset durummel), hvis du ikke kan skaffe det, så erstat med 00 mel
1 spsk. olivenolie
1 spsk. salt med top

Fremgangsmåde
Surdej: 1 dl vand, 5g gær, 1 knivspids sukker. Mel æltes i, indtil dejen er fast og sættes på køl natten over.

Bland vand, gær, (surdej) og sukker sammen. Sukkeret giver gæren og surdejen noget at leve af. Når det er opløst, tilsættes ½-delen 00-mel og semola mel. Dette røres ud til der ikke er flere klumper.

Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel). Ælt på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det handler om manpower (eller girlpower). Efter 10-15 min. Skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig. Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultra vigtigt).

Tag dejen ud og skær den ud til boller á 160g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile 30 min. Til en 1 time.

Tag dem ud og lad dem få lidt temperatur igen, så er vi klar til at rulle ud.

Fyld
4-6 pizzaer

1 ananas
Et par dl mørk rom
3-5 spsk. Muscovadosukker eller så mørk rørsukker som muligt.
1 potte jernurt eller mynte hvis jernurt ikke kan skaffes.
1 tsk. Økologisk acai pulver fra acaiacai® blandet med lidt rørsukker – www.acaiacai.dk
200-300g mascarpone ost.
1 spsk. Vanilie sukker eller korn fra ½ vaniliestang.

Fremgangsmåde
Rens ananassen for “skind/skræl” og skær den i så tynde skiver som muligt.
Rør rom og rørsukker samt økologisk acai pulver fra acaiacai® sammen og vend det med ananasskiverne og lad det trække 30 min. til 1 time (eller gerne natten over).
Rør mascarpone osten forsigtigt sammen med vanilie.
Rul pizzaen ud til ca. 30 cm i diameter og lav 8-10 små toppe af vaniliemascarponen.
Fordel et tæt jævnt lag af den marinerede ananas på hele pizzaen. Dryp evt. Lidt ekstra romlage ud over.
Bag pizzaen ved 275-300 grader oven og under varme, ikke varmluft, og helst på en bagesten.
Efter 3-4 min. Skulle pizzaen være flot gylden og sprød. Drys med økologisk acaiacai® pulver/sukker blanding og pynt med jernurt.

Acai gelato is til pizzaen
Lage:

1 liter vand
800g sukker
200g honning eller glucose.
Lidt skræl fra en øko-citron.

Bland det hele sammen i en gryde og varm det op, imens du rører rundt indtil alt sukkeret er smeltet. Opbevares i køleskabet i lukket beholder, så det ikke tager smag af resten af køleskabet.

Blend 500 ml lage med 100g økologisk acaiacai® pulp eller 25g acaiacai® pulver. Køres på en ismaskine til en fin og glat sorbet. Har man ikke en ismaskine, kan man stille det i en skål i fryseren og så piske lagen grundigt igennem hver 30 min. Indtil man har sorbet konsistens.

Man rører i lagen 2 gange mens den fryser og kradser så den frosne masse af med en gaffel når den skal serveres. Så har man noget der minder om en fin knasende granité.

Serveres on the side til pizzaen.