Kost

Det kan du lave med en rygeovn

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Der er rigtig mange forskellig slags madvarer, du kan tilberede og gøre lækre i en rygeovn. En rygeovn er et must indenfor madentusiaster, som i forvejen allerede elsker at grille og lave mad i et almindeligt køkken. Man kan både gøre brug af varmrøgning eller koldrøgning til sine madvarer – alt efter hvad røgningen skal tilføje til maden. Ved varmrøgning er det primært for at give smag til maden og give den et flot udseende, hvor det ved koldrøgning mest er for at give madvaren konservering, så det kan holde i lang tid. Rygeovne er rigtig gode at have stående i et skur eller i et værksted, hvis du ikke har pladsen i køkkenet.

Hvordan fungerer en rygeovn?

Så sidder du sikkert og tænker: hvordan fungerer en rygeovn? Egentlig er en rygeovn blot et lukket rum, hvor der tilføres røg og nogle gange lidt varme også. Så faktisk kan man også sagtens bare bruge sin lukkede grill og få et lignende resultat. I en rygeovn er der dog den smarte mulighed, at man kan hænge det, som skal ryges i røg-kammeret. Altså er det en del nemmere at få et godt resultat med en rygeovn fremfor ved en almindelig grill. I en rygeovn kan du også have flere varer til at ryge på samme tid, hvor der i en grill kun kan være et enkelt stykke kød på grillen ad gangen. Nede i bunden af rygeovnen bliver der tændt op i lidt savsmuld, som er med til at fylde ovnen med den nødvendige røg. I de mere gammeldags eller simple ovne er det lidt sprit, man tænder op i på savsmuldet, hvor smuldet så afgiver røgen. I de mere moderne rygeovne bruger man elektriske varmelegemer, som så antænder savsmuldet, og som så afgiver røgen. De moderne ovne kan også nemt temperaturreguleres, så man kan nemt lave opskrifter med både koldrøgning og varmrøgning.

Hvad kan man lave i rygeovnen?

Der er massere af spændende og lækre ting, du kan lave i din nye rygeovn. Fisk er en af de mest lækre og smagsfyldte madvarer, du kan tilberede i en rygeovn. Det er især fiskesmagen blandet med salt og røg, som gør den til en perfekt vare at tilberede i en rygeovn. Især fisk som makrel, sild, laks og ål er skønne i smagen med røg. Men også madvarer som skinker og pølser er rigtig gode i en rygeovn, da de nemt kan få massere af smag, hvor du samtidig skal gøre relativt lidt. Det er også noget af det fantastiske ved en rygeovn. Du sætter bare kødet eller fisken derind, også gør rygeovnen resten for, at du kan få lækker mad. Hvis du ikke spiser kød, kan du også sagtens få glæde af en rygeovn. For eksempel er røgede auberginer, squash eller græskar utrolig lækkert som både tilbehør til dine røgede fisk eller som selve hovedmåltidet. Du kan eventuelt prøve at eksperimentere med at skære squash i tynde skiver og komme dem i rygeovnen. Det er ofte et hit hos vegetaren, der savner smagen af kød.  

Write A Comment