Ikke-kategoriseret

Hvornår Er Det Jul?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hvornår Er Det Jul? For mange danskere, er julen en af de mest glædelige tider på året. Julen betyder tid med familie og venner, hyggelige aktiviteter, og ikke mindst masser af god mad. Men hvornår er det egentlig jul? Ifølge den kristne tradition falder julen på den 25. december. Men hvorfor? Og hvor stammer julen egentlig fra? I denne blogpost vil vi forsøge at besvare disse spørgsmål.

 

Hvor Stammer Julen Fra?

Julen stammer oprindeligt fra et romersk solhvervsfest kaldet Saturnalia, som blev holdt til ære for guden Saturn. Saturnalia varede i syv dage og blev fejret mellem den 17. og 23. december. I løbet af Saturnalia blev der blandt andet udvekslet gaver, spillet brætspil, og der blev holdt fester. Mange af disse elementer er stadig en del af julen i dag.

 

I begyndelsen af 400-tallet efter Kristus begyndte kristne at fejre Jesus’ fødsel den 25. december. Dagen havde dog ingen særlig betydning for kristendommen indtil 567 efter Kristus, hvor Pave Liberius fastslog dagen som Jesu fødselsdag i hele Den Romersk-Katolske Kirke. Dette skete dog først officielt i år 800 efter Kristus, da Pave Leo III udnævnte dagen som Jesu fødselsdag under sin embedsperiode.

 

I dag markerer julen Jesus’ fødsel for kristne over hele verden – selvom der findes mange forskellige bud på præcis hvilken dato Jesus rent faktisk blev født på. I Danmark har julen dog også en anden betydning end blot at være Jesu fødselsdag; dagen markerer nemlig også starten på vinterhalvåret!

 

Hvorfor Falder Julen På Den 25.?

Der er altså to grunde til at julen falder på den 25.; dels fordi det er Jesu fødselsdag ifølge den kristne tradition, men også fordi det er starten på vinterhalvåret herhjemme i Danmark. Dog kan man argumentere for, at januar måned reelt set er starten på vinterhalvåret; men da temperaturerne normalt set ikke rigtig bliver kolde herhjemme før hen imod slutningen af december måned – samtidig med at der ofte er sne – har vi altså valgt at sætte julens dato til netop den 25.. 

 

Det vil sige:

I Danmark har vi altså to grunde til at fejre jul den 25.; dels fordi det er Jesu fødselsdag ifølge den kristne tradition, men også fordi det er starten på vinterhalvåret herhjemme i Danmark. Selvom man dog kan argumentere for, at januar måned reelt set er starten på vinterhalvaret; sætter vi alligevel datoen til netop den 25., da temperaturerne normalt set ikke rigtig bliver kolde herhjemme før hen imod slutningende af december – samtidig med at der ofte er sne – har vi altsa valgt at sætte jule datoen til netop den 25.. Vi hber du havde lyst til at lse med -og husk nu at nyd alle de hyggelige stunder der venter dig sammen med familie og venner i de kommende dage 🙂 God Jul!

Write A Comment